Így segítenek az erdészetek: eltűnnek az illegális hulladéklerakók

2021.07.22.

Rendkívül lehangoló látvány, ha például az ember családjával kirándulni indul, és már az erdő szélén szeméthalmokon kell átmennie, majd a túra céljának kijelölt forrásnál vagy tisztásnál is illegális hulladékba botlik.

Ám a Tisztítsuk meg az Országot-projekt keretében nem csak a városok közvetlen környezete, hanem az erdők, mezők is mentesülhetnek a hulladéktól, hiszen a programba bekapcsolódtak a nemzeti parkok és az állami erdészeti társaságok is.

A tavaly indult munkának már látványos eredménye van, a számok pedig olykor egészen döbbenetesek. Idén nyárig az erdőgazdaságok területén ugyanis több mint 12 800 köbméter illegális hulladékot derítettek fel és szedtek össze az erdészeti szakemberek. Szinte nem volt „fehér folt”, azaz az ország minden táján fedeztek fel hulladékot, a legszennyezettebb terület a szakemberek tapasztalatai szerint a főváros környéke, a Pilisi Parkerdő környezete volt.

Különösen szomorú, hogy sok helyen „egyszerű” háztartási hulladékot találtak, amit valaki a saját szemetese helyett inkább az erdőbe vitt. De nagyon sok helyen az építési hulladék, sitt, cement szennyezte az erdőt, noha ezt is sok hulladékudvar fogadja, de mégis akad, aki erdőn, mezőn szabadul meg tőle. Az erdészek sok helyen autógumikra, műanyagra is bukkantak, ami egyébként veszélyes hulladéknak számít, a talajt, az erdei források vizét is szennyezheti, beláthatatlan károkat okozva az erdők életében.

Az erdészetek a munka során nem csak a hulladék felszámolását vállalták, hanem a megelőzést is: sok helyen sorompót és kamerát is elhelyeztek, megnehezítve a szemetelők későbbi tevékenységét.