Napelemparkok: már most többet termelnek, mint a paksi erőmű

2021.10.16.

Ha Magyarország energiaellátására gondol valaki, szinte azonnal a Paksi Atomerőmű jut az eszébe. Tény, hogy a Duna-parti létesítmény jelentős szereplője a hazai áramellátásnak, azonban mostanra felzárkózott mellé a napelemparkok teljesítménye is. Olyannyira, hogy jelenleg a 2300 megawattnyi naperőmű-kapacitás már nagyobb, mint a paksi termelés. Ráadásul – ahogy ezt Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a közelmúltban a Veszprém megyei Öskün, egy napelempark átadóján kifejtette – a kormányzat célja nem kisebb, mint hogy ezt a már most is jelentős kapacitást 2030-ra megháromszorozza. Kevesebb mint 10 év múlva ugyanis az az elérendő célkitűzés, hogy a hazai villamosenergia-termelés 90 százaléka már szén-dioxid kibocsátás nélkül történjen.

Ebben a napenergiának hazánkban kiemelt szerepe lehet, hiszen Magyarország földrajzi adottságaihoz sokkal jobban illeszkedik a napelemparkok telepítése, mint például a szélerőművek kialakítása.

Ráadásul a napelemparkok viszonylag gyorsan, mérettől függően akár hónapok alatt is telepíthetőek, és ma már a korszerű technika révén viszonylag hosszú ideig képesek folyamatosan nagy mennyiségű áramot termelni. A szakemberek szerint a mostanában üzembe helyezett napelemparkok akár negyed évszázadig is tudnak tiszta energiát szolgáltatni.

Így arra is mód nyílik, hogy a végfelhasználó (például egy elektromos kocsit vezető autós vagy a közösségi közlekedésben résztvevő, elektromos buszban utazó) számára zöld energiát szolgáltassanak, így alakítva ki egy teljes, valóban klímabarát energetikai kört.