A ZalaZone az elektromobilitás terén is a fejlesztések motorja lehet

2021.10.26.

Ha az autóipar jut eszünkbe, esetleg hajlamosak vagyunk olyan szektorként gondolni erre az ágazatra, mint amely nem kifejezetten környezetbarát – igaz, a közelmúlt dízelbotrányai is hozzájárultak ehhez a képhez. Az autóipar azonban folyamatosan fejlődik, az innováció fő iránya pedig az intelligens, önvezető és a zöld járműgyártás.

Ebből a folyamatból természetesen hazánk sem kíván kimaradni, mi több, minél nagyobb szeletet szeretne megszerezni az egyik legtöbb munkahelyet és bevételt jelentő nemzetközi ágazatból. Éppen ezért is tervezték meg a ZalaZone tesztpályát, a zalaegerszegi létesítmény a szakemberek szerint Európa öt legjobb járműipari tesztpályája között van, különlegessége pedig az úgynevezett SmartCity, amely az önvezető autók tesztelésére alkalmas. Nem véletlen, hogy a legnagyobb autógyártók figyelmét is felkeltette már mind a klímabarát, elektromos vagy hibrid, mind az intelligens kocsik fejlesztése terén.

Ugyanakkor a ZalaZone még ennél is többet „tud”, ugyanis egyben a klímabarát fejlesztések katalizátora is. Nem véletlenül rendezték meg itt nemrégiben a GreenTech Zöld Energia és Fenntarthatóság Szakkiállítást és Konferenciát, ahol Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára többek között arra hívta fel a figyelmet: a közlekedésből származik a légkörbe kerülő szén-dioxid ötöde, ezért fontos ezen a területen az elektrifikáció.

Az eseményen egyebek mellett a szakemberek megvitatták a klímavédelem és nemzetgazdasági versenyképesség harmóniájának jelentőségét, a hazai klímavédelmi intézkedések sokféleségét, az elektromobilitás helyzetét is.