A hulladékcsökkentés a megelőzéssel kezdődik

2021.11.19.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét (EWWR) keretében végrehajtott akciók a 3R (Reduce, Reuse, Recycle) szellemében születnek meg. A 3R, azaz a hulladékhierarchia élén a hulladékcsökkentés áll, ami azt jelenti, hogy csökkentjük a hulladék mennyiségét (Reduce) prioritást élvez a hulladékok újrahasználata (Reuse) és újrahasznosítása (Recycle) előtt.

A hulladékcsökkentés eleve kevesebb erőforrás felhasználását jelenti, és olyan tevékenységeket foglal magában, amelyeket még azelőtt kell végrehajtani, hogy egy anyag vagy termék hulladékká válna. A mindennapi gyakorlatra lefordítva: vásárlás előtt tedd fel magadnak a kérdést, valóban szükséged van-e a megvásárolni kívánt termékre. Helyette elgondolkodhatsz azon, hogy mit tudnál újrahasznosítani, megjavítani, esetleg egy baráttól kölcsönkérni, amivel kiválthatod a vásárlást, és azt, hogy a megvásárolt termék egyszer hulladékként végezze. Ha találtál megoldást, akkor lehet – és kell is – hulladékot csökkenteni.

Ha jobban belegondolsz, valószínűleg belátod, hogy irreálisan nagy összegeket költesz nem létfontosságú dolgokra. Ez lehet például elviteles étel, palackozott víz, nem szükséges ruházat és minden ami az ún. impulzusvásárlásokból kerül a háztartásba. A többségnek több van, mint amennyire valójában szüksége lenne, ez pedig nagyobb hulladéktermelést eredményez, mint ami indokolt lenne. 

Miért olyan fontos a hulladékcsökkentés?

Az Európai Unióban hulladék-vészhelyzet áll fent. A háztartási hulladékok tömege 1970 óta megkétszereződött, és 15 éve magas szinten stagnál. 2018-ban az EU tagállamaiban fejenként átlagosan 492 kg hulladék keletkezett (Forrás: Eurostat), ami a nem fenntartható termelési és fogyasztási módok eredménye. Emellett a termékek előállítása, szállítása és elosztása felel az éghajlatváltozáshoz hozzájáruló káros kibocsátások közel 50%-áért. 

A kezelendő hulladék mennyiségének növekedése nagyobb gyűjtési és kezelési infrastruktúrát is igényel, nem beszélve arról, hogy az egyre növekvő szeméttelepek víz- és levegőszennyezést okoznak, amelyek hatással vannak a körülöttük élő közösségekre. Ezek a hulladéklerakók minket is túl fognak élni, egy műanyagnak akár 100-400 év is kell a teljes lebomláshoz. 

Hogyan csökkentsd a hulladékot?

Erről szól az Európai Hulladékcsökkentési Hét! November 20-28. között Európa-szerte akciók ezrei hívják fel a figyelmet a hulladékcsökkentés jelentőségére, és olyan tanácsokkal, ötletekkel látnak el, amelyeket a mindennapokban is alkalmazni tudsz. Csatlakozz a hozzád közel eső kezdeményezésekhez akár résztvevőként, akár megfigyelőként, és válts szemléletet egy hulladékmentesebb jövő érdekében!