A folyók megtisztítása

2022.01.28.

Külföldről úszik hazánkba sok-sok tonna hulladék

A klímaváltozáshoz való alkalmazkodás során kiemelt figyelmet kap a hazai vizek védelme. A hazai folyókat óvni kell a külföldről ide érkező hulladékoktól, mert nem megengedhető, hogy a külföldről származó, folyókon keresztül ideérkező hulladék tovább károsítsa a természeti és nemzeti értékeinket, vizeinket és azok élővilágát. A kérdés megoldására nemcsak kormányközi, hanem elnökök közötti tárgyalások is folytak, Áder János köztársasági elnök is folytatott már eszmecserét ukrán kollégájával.

A legfontosabb beavatkozási terület Ukrajnában a Tisza folyó vízgyűjtőjének felső szakaszán, Rahó térségében található, ahol több száz tonnányi hulladékot tartalmazó települési hulladéklerakó létesült – mintegy 20 méterre a Tiszától, annak árterében, ahová tudomásunk szerint továbbra is folyamatosan érkezik a háztartási hulladék. Ennek felszámolása, műszaki védelemmel való ellátása kiemelten fontos lenne a megelőzés szempontjából.

A kormány 2021 végéig 150 ezer hektárnyi védett természeti területen gondoskodott az élőhelyek helyreállításáról és a megőrzés feltételeinek megteremtéséről. Már megkezdődött a Duna és a Tisza műanyagoktól és szennyezőanyagoktól történő megtisztítása.

Az ITM emellett évek óta támogatja a Tiszai PET kupa csapatát, akik a hatalmas PET palack áradatnak üzennek hadat, amely évről évre elárasztja a Tisza-folyót.