Atomenergia, mint zöld energia

2022.01.28.

Zöld lehet az atomenergia – hiszen valóban az!

Az új Nemzeti Energiastratégia alapja, hogy az áramellátás jelentős hányadát Magyarországon elsősorban atomenergia és napenergia biztosítsa. Kulcskérdés, hogy egy országnak több lábon álló és kiegyensúlyozott energiamixe legyen, melynek összeállítása során a nemzetállamok szabadságot élveznek, maguk állíthatják össze azt.

Az elmúlt időszakban a klímavédelem meghatározta az uniós tematikát, és az ma már uniós szinten elismert tény, hogy a nukleáris energia nélkül a 2050-es klímasemlegességi célokat nem tudja teljesíteni az EU. Hangsúlyozandó, hogy a naperőmű-termelés növekedése és a Paksi Atomerőmű egyidejű, megbízható működése miatt Magyarország jó ütemben halad a megújuló részarány és kibocsátás-csökkentés vállalásai teljesítésében.

Ma Magyarországon az energiatermelés körülbelül 40 százalékát Paks adja, az új Paks 2-es blokkokkal pedig ez hosszú távon is biztosítható lesz, biztonságosan, a szigorú uniós előírásokkal összhangban. Az Európai Bizottság tanácsadó testülete, a JRC (Joint Research Centre, Közös Kutatóközpont) 2021 tavaszán kimondta, hogy az atomenergia-termelés ugyanolyan kedvező hatású a környezetre és az emberi egészségre, vagyis ugyanolyan tiszta energia, mint a megújuló energiaforrások. A jelentés a Bizottság döntésétől függően alapul szolgálhat az atomenergia fenntarthatóvá nyilvánításához, és biztosíthatja a kapcsolódó tevékenységek zöld finanszírozását a jövőben. A 2021 végén megjelent egyes energia ágazati tevékenységekről szóló taxonómia tervezet fontos európai üzenet az atomenergia és a földgáz energiaátmenetben betöltött szerepének elismerésére. Ezzel pont kerülhet egy olyan küzdelem végére, melyet Magyarország évek óta folytat a V4 országokkal együttműködve a nukleáris energia elismerésének érdekében.
Az első és legfontosabb tényező a lakosság energiával való ellátásának folytonossága és biztonsága, melyhez mind atomenergiára, mind földgázra, mind pedig megújuló energiára is szükség van.