E-kerékpár, e-robogó, e-Cargo program

2022.01.28.

Mikromobilitás: támogatás e-robogóra, e-kerékpárra, e-cargo kerékpárra

A városok levegőjének tisztasága érdekében fontos feladat a közlekedés klímabaráttá alakítása is, ennek érdekében a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében a kormány megújítja az elektromobilitás ösztönzési rendszerét.

A ZFR-D-Ö-2020 kódszámú pályázati felhívás révén közel 5,9 milliárd forintos keretösszeggel támogatta a kormány a közlekedés zöldítését. A „Megfizethető árú elektromos gépjármű és segédmotoros kerékpár (robogó) beszerzésének támogatása” tárgyú pályázati kiírás a koronavírus-járvány közepette megfelelő eszköznek bizonyult a járműipar gazdasági élénkítésére is.

A nagyvárosokban a dugók kiküszöbölésére egyre többen használnak mopedet, robogót. A mikromobilitás irányába történő nyitás keretében lehetőség nyílt tisztán elektromos segédmotoros kerékpár (robogó) beszerzésére. Nem túlzás azt mondani, hogy a program nagy sikert aratott, hiszen a pályázati felhívás keretei között több száz elektromos robogó beszerzése nyert támogatást.

A városi kisméretű áruszállításban, logisztikában a kerékpárok, valamint az elektromos rásegítésű kerékpárok és teherszállító kerékpárok (e-cargo kerékpár) is komoly szerepet tölthetnek be, hiszen éppen a sűrűn lakott, érzékeny területeken biztosítják az áruk gyors és zéró emissziós szállítását. Várhatóan 800 elektromos rásegítésű teherszállító kerékpár, e-cargo bicikli szerezhető be abból a 400 millió forintos támogatási keretből, amelyre február 7-től pályázhatnak egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok, civil szervezetek, egyesületek, egyházi szervezetek és önkormányzatok.

2020 novemberében 1 milliárd forintos keretösszegű pályázati felhívást hirdettünk meg az elektromos járművek vertikumának egy újabb szegletének, az elektromos rásegítésű kerékpárok használatának elősegítésére az egész országban. A támogatás elsősorban a munkába járást hivatott segíteni. A pályázatban magánszemélyek kaphattak támogatást.

Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni egy másik területről sem: a nem motorizált közlekedés fejlesztésének keretében folyamatosan javul a kerékpáros közlekedés infrastruktúrája, és egyre több nagyvárosban működik közösségi kerékpárkölcsönző hálózat.