Egyszer használatos műanyagok betiltása

2022.01.28.

Vége egyes egyszer használatos műanyagoknak

A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv fontos eleme a vállalkozások körforgásos gazdaságra való átállásának támogatása, valamint a hasznosítható és újrafeldolgozható termékek fejlesztésének és gyártásának támogatása.

Lehetővé válik az üveg- és műanyag palackok, valamint a fémdobozok visszaváltása, az anyagában nem hasznosítható hulladékok energiává alakítása.

Továbbá 2021-ben betiltásra került egyes egyszer használatos műanyag termékek – pl. fültisztító pálcikák, evőeszközök, tányérok, szívószálak, italkeverő pálcikák – forgalomba hozatala annak érdekében, hogy a tömegesen előforduló, egyszer használatos termékeket más, illetve könnyen újrafeldolgozható termékek váltsák fel. A 15-50 mikron közötti hagyományos műanyagból készült könnyű műanyag hordtasakok betiltásra kerültek, egyéb hordtasakok esetében jelentős környezetvédelmi termékdíj emelés valósult meg, és tovább ösztönözzük a hulladék újrafeldolgozását. A forgalomba hozatali tiltáson túl egyéb rendelkezések is születtek az egyszer használatos műanyag termékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentése érdekében, mint pl. a termékek jelölésére, a fogyasztók tájékoztatására, figyelemfelkeltő intézkedések alkalmazására vonatkozó követelmények, 2023-tól az ételtároló edények díjmentes rendelkezésre bocsátásának tilalma, az italpalackok elkülönített gyűjtésére, a PET palackok másodnyersanyag tartalmára, valamint a kupakok és fedelek italtárolóhoz való rögzítésére vonatkozó előírások.