Elektromos autók támogatási programjai

2022.01.28.

A támogatás révén már nem csak a gazdagok kiváltsága az elektromos autó

A kormány 2020-ban indított el egy nagyszabású pályázatot elektromos autók vásárlására. Magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személyek egy darab elektromos gépjármű után kaphattak támogatást, magyarországi székhelyű vagy belföldi telephellyel rendelkező civil szervezetek, egyesületek, felsőoktatási intézmények esetén legfeljebb a rendelkezésre álló szabad de minimis keretének összegéig beszerezhető elektromos gépjármű beszerzése volt támogatható; elektromos robogó beszerzése kizárólag gazdasági társaságok esetében, a rendelkezésre álló szabad de minimis keretének összegéig volt támogatható. Gazdasági társaságok a szabad de minimis keretük mértékéig szerezhettek be elektromos meghajtású járműveket.
Ez ugyanakkor már nem az első ilyen jellegű akció, hiszen már korábban is indultak támogatási programok a hazai járműpark zöldítése érdekében.

A korábbi támogatási rendszerben, mint ismert, legfeljebb 1,5 millió forint támogatás jutott az elektromos autók beszerzésére, az ártól függetlenül. Az átalakított, 2020-as rendszerben a 11 millió forintos beszerzési ár alatti elektromos autókra – ez főként az úgynevezett városi kategória – legfeljebb 2,5 millió forint támogatás járt.

Az ösztönző intézkedéseknek köszönhetően szélesebb réteg számára elérhetővé váltak az elektromobilitás nyújtotta lehetőségek, az elektromos közlekedés kikerült a gazdagok kiváltsági köréből, és 2021 januárjára több mint 35 ezer zöld rendszámos gépkocsi futott a hazai utakon a Belügyminisztérium akkori adatai szerint.

A városi, lokális kibocsátás csökkentése céljából a taxisok számára is biztosítottak támogatást a tisztán elektromos gépkocsi beszerzésére.