Hogyan állnak a gáztárolókgáztározók / aktuális energiahír

2022.01.28.

Nálunk lesz gáz, lesz áram

A növekvő energiaárak egyre több európai országot nyomasztanak, van olyan nyugat-európai állam, ahol már vészhelyzeti gyakorlatokat szimuláltak, azaz bemutatták, mi a teendő, ha nem lesz gáz, nem lesz áram. A magyar kormány intézkedései azonban védik a magyar embereket és kiszámítható energiaárakat biztosítanak számukra. A kormány beavatkozásának köszönhetően Európában ma a magyar lakossági fogyasztó jut legolcsóbban a gázhoz, az áramért pedig a második legalacsonyabb árat fizeti a lakosság.

Magyarország a gázellátását hazai kitermelésből, behozatalból, valamint a meglévő tárolók jelentős feltöltöttségéből biztosítja.

A gázellátás biztonságát szavatolja továbbá, hogy a kormány szeptember végén hosszútávú szerződést kötött az orosz Gazprommal. A lekötött mennyiség a teljes lakossági fogyasztást fedezi, mintegy 4,5 milliárd köbmétert tesz ki.

A magyar kormány előrelátó volt, amikor a rezsicsökkentés politikáját bevezette, ugyanis az energiaárak jelenleg tapasztalható váratlan emelkedése sem terheli a magyar lakosságot. Már több uniós ország indított el lakossági árszabályozást magyar mintára.

Ugyanakkor a kormány az energiatakarékosságot és a klímavédelmet is szem előtt tartja, éppen ezért tettünk közzé a napelemek lakossági telepítésére, valamint fűtéskorszerűsítésre vonatkozó pályázatot.