Így segíthet Ön

2022.01.28.

Mit tehetünk mi a tisztább környezetért?

Sokszor érezhetjük úgy, hogy a klímavédelem valamilyen elvont dolog, vagy éppen olyan tevékenység, amely csak a nagyvállalatokat, országokat érinti, mi túl kicsik vagyunk ahhoz, hogy hozzátehessünk bolygónk, környezetünk védelméhez. Noha számos olyan feladat van, amit mi is elvégezhetünk, és ha elegen teszünk eleget, máris nagyban segítjük a klímavédelmet. Ezekből mutatunk néhányat.

Fontos lenne a hulladékok szelektív gyűjtése, komposztálás, hiszen ezzel az újrafelhasználást tudjuk erősíteni, és kevesebb új hulladék keletkezik, illetve kevesebb új alapanyagra is lesz szükség.

Sokat segíthet a termesztés vagy őstermelőktől vásárlás – ezzel nemcsak a környezetünkben élő gazdákat támogatjuk, hanem csökkenhet a távolról szállított áru mennyisége, ezáltal javulhat a levegőminőség, és kevesebb energiát kell felhasználni.

A mindennapi életben fontos lehet a tömegközlekedés előnyben részesítése az autóval szemben, ezzel javulhat többek között a levegő minősége.

Az elektromos eszközök cseréje csak akkor történjen, ha valóban szükséges, ilyenkor viszont energiatakarékosat válasszunk. Ezzel nem növeljük feleslegesen a hulladék mennyiségét, az új készülék révén pedig spórolhatunk az energiával.

De tehetünk az eldobált hulladék ellen is: a „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt keretében létrehozott HulladékRadar applikáció segítségével bárki bejelentheti, ha illegálisan elhelyezett hulladékra bukkan, ezzel azonnal segíthet a tisztább környezetért folytatott küzdelemben.