Illegális hulladékkal szennyezett területek felszámolása + Hulladékgazdálkodási Hatóság

2022.01.28.

Harc az illegális hulladékkal szennyezett területek ellen: munkában a hulladékgazdálkodási hatóság

A teljes hulladékgazdálkodási folyamat megnövekedett feladatterhe mellett a körforgásos gazdaságra történő áttérés valamennyi etapjának megfelelő figyelemmel kísérése, ellenőrzése, minőségbiztosítása és szükség esetén a szankcionálás egy arra feljogosított, erős jogosítványokkal felruházott hulladékgazdálkodási hatóság felállítása útján valósult meg.

A hulladékgazdálkodási hatóság felállítására a kormányhivatalokon belüli önálló szervezeti egységek és az innovációs tárca szakmai irányítást és koordinációt ellátó helyettes államtitkárságának létrehozásával került sor.

A hulladékgazdálkodási hatóság főbb hatáskörei a termék értéklánc ellenőrzése, a technológiaváltás és a termékek vonatkozásában az újrafeldolgozással, újrahasznosítással összefüggő gazdaságpolitika érvényre juttatása a támogatások során. Ugyancsak a hatóság szakembereinek feladata a hulladékgazdálkodás valamennyi elemének megfelelőségi ellenőrzése és minőségbiztosítása az összegyűjtésre, szétválogatásra, értékesítésre kerülő hulladékok minőségének javítása céljából, de ide tartoznak az engedélyezési, felügyeleti és egyéb ellenőrzési funkciók is.

Kiemelten fontos az illegálisan elhagyott hulladékok felszámolásának felügyelete, koordinálása, a hulladékról szóló törvény szerinti eljárások lefolytatása és a szükséges intézkedések megtétele – ez szintén a hulladékgazdálkodási hatóság szakembereinek feladatkörébe tartozik.