Körforgásos gazdaság, hulladék, mint alapanyag – átfogóbb háttértartalom

2022.01.28.

A körforgásos gazdaság nem pusztán hulladékfeldolgozás

A körforgásos gazdaság fogalmát általában a hulladék alapanyagként történő hasznosításával azonosítjuk. Ez az elv azonban sokkal több, mint pusztán hulladékhasznosítás. Egy igen komplex szemléletváltást feltételez, mely a minket körülvevő rendszerek jelentős részét érinti. A körforgásos gazdaság ugyanis arra épül, hogy egy termék, illetve annak elemei minél tovább a gazdaságban maradhassanak, illetve újra felhasználhatóvá váljanak. Ekkor azonban magát a terméket eleve így kell tervezni, kialakítani. Ez egyszerűnek tűnhet, azonban a világ gazdasági szemlélete szinte az ipari forradalom óta úgy működik, hogy készül egy termék, majd ha elhasználódik, vagy javíthatatlanul elromlik, akkor eldobjuk, és újat veszünk, illetve termelünk. Azaz lineárisan, ami eleve ellentétben áll a körforgásos modell szemléletével.

A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv fontos eleme a vállalkozások körforgásos gazdaságra való átállásának támogatása, valamint az újrahasznosítható és újrafeldolgozható termékek fejlesztésének és gyártásának támogatása. Lehetővé válik az üveg- és műanyag palackok, valamint a fémdobozok visszaváltása, az anyagában nem hasznosítható hulladékok energiává alakítása, hogy azt a magyar családok, magyar vállalkozások használhassák fel.

Továbbá 2021-ben betiltásra került egyes egyszer használatos műanyag termékek forgalomba hozatala, annak érdekében, hogy a tömegesen előforduló, egyszer használatos termékeket más, könnyen újrahasználható, újrafeldolgozható áruk váltsák fel. A multinacionális cégektől kiemelt elvárás, hogy környezetbarát technológiákat alkalmazzanak.