Levegőminőség-javító programok

2022.01.28.

Jobb közlekedéssel a jobb levegőért

Megdöbbentő, de igaz: az összes károsanyag-kibocsátás csaknem 20 százalékát a közlekedés adja, ezen belül viszont legnagyobb mértékben a közösségi közlekedés a felelős. Éppen ezért is lett része a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervnek a Zöld Busz Program, amely révén számos városban vehetnek használatba jóval olcsóbb, hatékonyabb és nem utolsó sorban klímabarát buszokat, helyenként trolikat.

A kormányzat ugyanakkor nemcsak a fejlesztések, hanem a szabályozások terén is tett és tenni kíván a levegőminőség javításáért. Ennek körében érdemes megemlíteni a teherforgalomtól védett övezetek kijelölését, az új útdíjrendszer bevezetését, a gépjárműadó rendszer zöld szemléletű átalakítását.

Emellett évekkel ezelőtt elindították a kisméretű részecske-kibocsátás, köznapi nevén szálló por csökkentésére vonatkozó ágazatközi programot. A program 2011-es indulása óta a közlekedési, az ipari, a mezőgazdasági és a lakossági szektorban számos intézkedés valósult meg több mint 300 milliárd forint értékben.

A levegőtisztaság-védelem területén az utóbbi évek egyik legfontosabb eredményeként 2020-ban elkészült az Országos Levegőterhelés-csökkentési Program (OLP). A komplex program a mezőgazdasági, közlekedési, ipari és energia szektorra, továbbá a lakossági tevékenységre vonatkozó azon intézkedéseket tartalmazza, amelyek megvalósításával a kitűzött célok elérése biztosítható. Az OLP elfogadásával a kormány 10 éves távlatban jelölte ki a levegőtisztaság-védelmi intézkedések stratégiai irányait. A program végrehajtásával 50%-kal csökkennek a lakosság környezeti és egészségi kockázatai.