Mátrai Erőmű modernizációja, szénkivezetés

2022.01.28.

Modernizáció: nem lignit működteti majd a Mátrai Erőművet

A Mátrai Erőmű hazánk legjelentősebb üvegházhatásúgáz-kibocsátó létesítménye, amely 2019-ben a szén-dioxid-kibocsátásunk közel 10%-áért volt felelős. A megszüntetése ellen ugyanakkor vannak érvek: fontos regionális foglalkoztató, nem beszélve arról az ezer vállalkozásról, amelynek működése szorosan összefügg az erőmű tevékenységeivel.

A kormány jelenleg azon dolgozik, hogy az erőmű átalakítása oly módon menjen végbe, hogy az ne veszélyeztesse a helyi vállalkozásokat és munkahelyeket, valamint hogy biztosítva legyen a régió gazdasági diverzifikációja és a környező háztartások jobb megélhetése. Ehhez nyújt jelentős anyagi forrást az Európai Unió Igazságos Átmenet Alapja (amelyből hazánk részesedése 237 millió euró), illetve az Európai Unió környezetvédelmi és éghajlat-politikai programja (LIFE) és a magyar kormány társfinanszírozásában megvalósuló „LIFE -IP North-HU-Trans” projekt, összesen 5,2 milliárd forint értékben. Az ITM koordinációjában és 21 további érintett szervezet részvételével, 9 év alatt megvalósuló projekt segítségével évente 6,5 millió tonna szén-dioxid kibocsátását tudja kiváltani a magyar energiaszektor. Ezen kívül átképzési és vállalati mobilizációs programjai révén biztosítja az érintett munkavállalók helyzetének rendezését, a bányászati szakmakultúra megőrzését és a szükséges átképzéseket. Komplex tervezést valósít meg ezen kívül az Erőmű dekarbonizációjára és rekultivációjára, valamint Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyék igazságos átmeneti területi terveire vonatkozóan. Innovatív és környezetbarát megoldások létrehozását ösztönzi ezen kívül mind a széntüzelésű technikák kiváltása, mind a jelenleg lignittel fűtő háztartások energiahatékonyságának növelése és a fenntartható mobilitási megoldások regionális elterjesztése érdekében. További információ a projektről: https://igazsagosatmenet.eu/

A terv szerint környezetbaráttá alakul a Mátrai Erőmű, lignites egységeit fokozatosan kivezetik 2030-ig vagy uniós beruházási támogatás elnyerése esetén akár már 2025-ig a lignittüzelés leáll. A lignittüzelés fokozatos megszüntetésével párhuzamosan fejlesztik a földgáz alapú technológiát, amelynek bevezetése fenntartható átállást biztosít a régió számára és nagymértékben csökkenti hazánk szén-dioxid-kibocsátását.

Az átalakítással, az erőmű modernizálásával nemcsak a helyi lakosság jár jól mind energiaellátás, mind megélhetés szempontjából, hanem végső soron a természet és az egész társadalom. A lignitblokkokat a tulajdonos egy 500 megawattos gázturbinás erőművel valamint megújuló energiával és hulladéktüzeléssel tervezi kiváltani. A Mátrai Erőmű modernizációjával 2030-ra hazánk lehet a kelet-közép-európai régióban az első ország, ahol teljes körű erőművi lignitkivezetés valósul meg.