Napelemparkok, naperőművek kialakításának támogatása

2022.01.28.

A naperőművek együttes kapacitása már most nagyobb, mint Paks

Ha a megújuló energiaforrások használatára gondolunk, kiemeltnek számít a napenergia, hiszen Magyarország földrajzi adottságai jól illeszkednek a napelemparkok telepítéséhez Mivel hazánk kimondottan alkalmas napelemek segítségével történő nagy mennyiségű villamos energia előállítására, ezért a korábban meghirdetett akciótervvel az a kormányzati cél, hogy 2030-ig megtöbbszörözzük a naperőművek kapacitását.
De nézzük, mit is jelent ez a gyakorlatban! A korábbi időszak intenzív bővülésével jelenleg az ország már jóval több, mint 2800 MW naperőmű kapacitással rendelkezik. A tervek szerint ez a szám 2030-ra minimum 6000 MW lesz, 2040-re pedig megközelítheti a 12 000 MW-ot. Hogy az arányokat is érzékeljük: a Paksi Atomerőmű kapacitását már most is meghaladja a naperőművek által termelt energia mennyisége.

A folyamatos bővítésre nagyszabású, több mint 200 milliárd forintos keretösszegű támogatási pályázat nyílt meg, így minden adott ahhoz, hogy a tiszta, zöld napenergia hasznosításának aránya folyamatosan emelkedhessen. S még egy érdekesség, hogy lássuk, jó úton haladunk: 2021. május 9-én a teljes magyar áramtermelés több mint 37%-át adta a napenergia.