Zöld Busz Program

2022.01.28.

Jönnek a modern és klímabarát Zöld Buszok

Az elektromobilitás terén kiemelt szerepet kap a közösségi közlekedés, hiszen ez a terület a hazai és a nemzetközi tapasztalatok alapján a szennyezőforrások között jelentős arányt tölt be. Egy megdöbbentő adat: minden lecserélt dízelbusz után évente hozzávetőlegesen 70 ezer kilogramm széndioxid-kibocsátást spórolunk meg!

Éppen ezért is született meg az a döntés, hogy nagyvárosainkban 2022-től állami forrásfelhasználás esetén állami támogatás mellett csak elektromos buszokat lehet majd üzembe állítani.

A Zöld Busz Program keretében a helyi közösségi közlekedésben megindul a korszerűtlen buszpark cseréje, ezáltal a szolgáltatási színvonal emelkedése. Erre 2029-ig 36 milliárd forintot fordít a kormány. A Zöld Busz Program úgy járul hozzá a gazdaság helyreállításához, a foglalkoztatás növeléséhez és az állampolgárok egészségének megőrzéséhez, hogy közben jelentős lépést tesz a klímavédelemért. A Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojektben vidéki nagyvárosok kapnak egy-egy hónapos időszakra elektromos autóbuszt tesztelésre és üzemeltetési tapasztalatok gyűjtésére. A tesztelések 14 helyszínen már lezajlottak. Az elektromos autóbuszok az utazóközönség nagymértékű érdeklődése mellett a minden hétre előírt futásteljesítményt néhány kivétellel végrehajtották (sok esetben a 200 km feletti távokat nem tudták teljesíteni). A hideg időjárási körülmények, a fűtőberendezés használata, a sofőrök kezdeti tapasztalatlansága az új technológiával, az utastelítettség és a domborzati viszonyok egyaránt próbára teszik az elektromos járműveket. A demonstrációk ezen nehézségekre, problémákra is fényt derítenek és értékes tapasztalatokkal szolgálnak mind az üzemeltetők, mind a városok, mind a buszgyártók számára. Összességében az üzemeltetők, a sofőrök és a lakosság visszajelzései is pozitívak voltak.

A Zöld Busz Program első buszbeszerzési pályázatán 11 pályázó kapott összesen 18,37 milliárd forint támogatást, 4 darab önjáró trolibusz és 123 elektromos meghajtású autóbusz és kapcsolódó töltőinfrastruktúra beszerzéséhez 10 városban. A járművek beszerzése folyamatban van, a 2022-es évben az összes jármű legyártásra és leszállításra kerül. Idén újabb pályázati felhívás meghirdetése várható.