Faültetési programok

2022.01.29.

10 fa minden újszülött után: milliószám ültetik a csemetéket

Az ITM és az agrártárca munkájának közös eredményeként indult el az újszülöttek erdeje program, amelynek keretében minden újszülött után 10 fát ültetnek el. A program eddigi eredménye, hogy több mint 1 millió 100 ezer fa került elültetésre, ráadásul a projekt tovább folytatódik. Összesen mintegy 670 hektár erdő telepítésére került sor. Az intézkedés által hozzájárulunk ahhoz, hogy az erdős területek aránya 2030-ra 27 százalékra növekedjen.

Az új erdőterületek létrehozása azért is fontos, mert hozzájárul az éghajlatváltozás káros hatásainak mérsékléséhez. Az erdőgazdálkodás éghajlatvédelmi jelentőségét mutatja, hogy Magyarország erdőállománya évente 4-5 millió tonna közötti szén-dioxid megkötésére képes, így hozzájárul a hazai üvegházhatású gázkibocsátások csökkentéséhez.

Összességében nem árt tudni, hogy jelentős mértékű erdőre van szüksége Magyarországnak a klímavédelmi rendszere tartópilléreként, és ugyanannyi energiát kell fordítania a meglévő erdők fenntartására, minőségük javítására, mint az újak telepítésére.

Ugyanakkor a faültetési programot nem csak az állami szervek, erdészetek erősítik, hanem számos önkormányzat is. Egyre több településen zajlanak már jó ideje faültetési akciók, amelyek nagyban hozzájárulhatnak a városi levegőtisztaság javításához is.