Hírek aktualitások KLÍMAPOLITIKA témában

2022.01.29.

Klímavédelmi online képzés

Az Európai Unió Technikai Segítségnyújtási Programja támogatásával az Innovációs és Technológiai Minisztérium Klímapolitikáért Felelős Helyettes Államtitkársága koordinálásában 2019. november és 2021. július között klíma- és energia szakpolitikai monitoring keretrendszer létrehozására, valamint klímavédelmi képzés elindítására irányuló projekt valósult meg.

A projekt keretén belül klímavédelmi tárgyú online képzésre (Training of Trainers) került sor 2021. február 2-3-án. A kétnapos oktatóképzést a Svéd Környezetvédelmi Ügynökség a SWECO svéd mérnöki tanácsadó céggel közösen bonyolította le az ITM klímapolitikai szakterületének részvételével. A kétnapos tanfolyam célja az volt, hogy segítséget nyújtson a környezeti hatásvizsgálati eljárásban résztvevő köztisztviselők és környezetmérnökök számára az éghajlatvédelmi szempontok hatékonyabb beépítése és érvényesítése érdekében, továbbá hogy lehetőséget biztosítson a szakmai vitára és tapasztalatcserére.

A projekt eredményeként magyar és angol nyelven elkészült egy technikai útmutató dokumentum (Guidance on Integrating Aspects of Climate Change into Environmental Impact Assessment in Hungary), valamint a svéd adaptációs gyakorlatokat összegző jelentés (Adaptation best practices), melyek várhatóan jelentős segítséget fognak jelenteni a tervezők, illetve az engedélyezési dokumentációkat elbíráló kormányhivatalok számára a jövőben.