Nemzeti Klímavédelmi Hatóság

2022.01.29.

A természetnek ne csupán része légy, hanem alkotója!

2015-ös megalakulásakor a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság, mint az ITM főosztályi besorolású szervezeti egysége a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal (F-ÜHG) kapcsolatos terület felügyeletét és azzal kapcsolatos tevékenységek hatékony ellátását kapta feladatul. A Hatóság fő tevékenysége az ún. Klímagáz adatbázis üzemeltetése, a klímagáz képzések szervezése, valamint a szektor ellenőrzési feladatainak ellátása.
Az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség megszűnésével meghatározott hatósági feladatok tekintetében 2017. január 1. napjával az emisszió-kereskedelmi tevékenységgel kapcsolatos hatáskört és forgalmi jegyzékkel kapcsolatos feladatokat a Hatóság látja el.

  1. január 1. napján az EU elindította a világ eddigi legtöbb szereplős cap and trade rendszerét, amelyben közel 12 000 létesítmény vesz részt a kontinensen. A kereskedés első ún. tanulási periódusa 2005-2007-ig tartott, majd ezt követte az első, valóban éles szakasz 2008 és 2012 között, majd a harmadik kereskedési időszak, amely 2013-tól 2020-ig tartott, és a jelenlegi 2021-2030 tartó IV. kereskedési időszak.
    A rendszer hatálya alá tartozó üvegházhatású gázkibocsátással járó tevékenységet végző létesítmények üzemeltetői 2005. január 1. napjától csak a Hatóság által kiadott üvegházhatású-gáz kibocsátási engedély birtokában végezhetik tevékenységüket.
    A Hatóság az elkövetkező évekre is elkötelezett azon törekvések iránt, hogy tevékenységével szolgálja Magyarország kibocsátáscsökkentési céljait, szem előtt tartva ügyfelei naprakész tájékoztatását és jogkövető magatartásának elősegítését. A fentiek érdekében a Hatóság feladatköre a jogszabályi rendelkezések alapján az elkövetkező időszakban további feladatokkal bővül.
    2022-től a Hatóság a Klímagáz adatbázis önálló részeként vezeti az épületek szokásos használatával összefüggő energiaszükségletet kielégítő energiamennyiség csökkentésének megvalósítása érdekében a fűtési és légkondicionáló rendszerek, valamint ezek szellőzőrendszerekkel kombinált rendszereinek energetikai felülvizsgálatát támogató informatikai modult. Ehhez kapcsolódó felügyeleti tevékenysége során szoros együttműködésben dolgozik a Magyar Mérnöki Kamarával.
    A Hatóság működésének alapelve, hogy állampolgár központú, szolgáltató jellegű közigazgatást valósítson meg, a kor elvárásainak megfelelő szolgáltatások nyújtása mellett, elősegítve az ügyfelek jogkövető magtartását, az átláthatóság, a feddhetetlenség és az elszámoltathatóság követelményeit szem előtt tartva.