A hulladék keletkezésének megelőzése és csökkentése
Hulladékcsökkentés alatt elsősorban a kevesebb nyersanyag felhasználása és a kevesebb hulladék termelése értendő. Ez a gyakorlatban a hulladék keletkezésének megelőzését, illetve a keletkező hulladék mennyiségének csökkentését is jelentheti. A hulladékcsökkentés tehát olyan intézkedések és lépések sorozataként is meghatározható, melyeket egy nyersanyag vagy egy késztermék hulladékká válása előtt kell megtenni.
A meg nem termelt hulladék a legjobb hulladék!
Hogyan csökkenthetjük a keletkező hulladék mennyiségét a mindennapi életben?
Néhány jó ötlet a mindennapokra:
- Ragasszunk „Nem kérek szórólapot” matricát a postaládára!
- Igyunk csapvizet!
- Tervezzük meg előre bevásárlásunkat, hogy elkerüljük a felesleges vásárlás köröket.
- Figyeljük az élelmiszerek szavatossági idejét, hogy ne kelljen kidobnunk őket.
- Vásároljunk csomagolatlan élelmiszereket.
- Vásároljunk nagy kiszerelésben.
- Megfelelő adagokat tálaljunk, hiszen felesleges a szemetest is etetnünk.
- Főzzünk a marékok felhasználásával.
- Csak szükség esetén nyomtassunk, akkor is kétoldalasan.
- Komposztáljunk
Miért fontos a hulladékcsökkentés?
- Túl sok hulladékot termelünk: 500kg/fő az Európai Unió tagállamaiban!
- A termelés és fogyasztás a CO2 kibocsátás 50%-ért felelős!
- A hulladék gazdálkodás gazdasági terhet ró az állami szervekre és az állampolgárokra.
A természeti erőforrások megőrzésének és a szennyezés minimalizásának elengedhetetlen feltétele a hulladék mennyiségének csökkentése!
A környezetre gyakorolt hatások mellett a hulladékgazdálkodás a hulladékgyűjtés és a hulladékkezelési infrastruktúra szükségességén keresztül jelentős gazdasági terhet ró az állami szervekre és az állampolgárokra.
Ezzel összefüggésben a hulladékcsökkentés egy egyszerű és alapvető koncepcióvá vált a hulladék és erőforrás gazdálkodás területén az életciklus végére ért termékek kezelésére és a természeti erőforrások szűkösségére való tekintettel.