A hulladék keletkezésének megelőzése és csökkentése

2022.11.10.

Hulladékcsökkentés alatt elsősorban a kevesebb nyersanyag felhasználása és a kevesebb hulladék termelése értendő. Ez a gyakorlatban a hulladék keletkezésének megelőzését, illetve a keletkező hulladék mennyiségének csökkentését is jelentheti. A hulladékcsökkentés tehát olyan intézkedések és lépések sorozataként is meghatározható, melyeket egy nyersanyag vagy egy késztermék hulladékká válása előtt kell megtenni.

A meg nem termelt hulladék a legjobb hulladék!

Hogyan csökkenthetjük a keletkező hulladék mennyiségét a mindennapi életben?
Néhány jó ötlet a mindennapokra:

  • Ragasszunk „Nem kérek szórólapot” matricát a postaládára!
  • Igyunk csapvizet!
  • Tervezzük meg előre bevásárlásunkat, hogy elkerüljük a felesleges vásárlás köröket.
  • Figyeljük az élelmiszerek szavatossági idejét, hogy ne kelljen kidobnunk őket.
  • Vásároljunk csomagolatlan élelmiszereket.
  • Vásároljunk nagy kiszerelésben.
  • Megfelelő adagokat tálaljunk, hiszen felesleges a szemetest is etetnünk.
  • Főzzünk a marékok felhasználásával.
  • Csak szükség esetén nyomtassunk, akkor is kétoldalasan.
  • Komposztáljunk

Miért fontos a hulladékcsökkentés?

  • Túl sok hulladékot termelünk: 500kg/fő az Európai Unió tagállamaiban!
  • A termelés és fogyasztás a CO2 kibocsátás 50%-ért felelős!
  •  A hulladék gazdálkodás gazdasági terhet ró az állami szervekre és az      állampolgárokra.

A természeti erőforrások megőrzésének és a szennyezés minimalizásának elengedhetetlen feltétele a hulladék mennyiségének csökkentése!

A környezetre gyakorolt hatások mellett a hulladékgazdálkodás a hulladékgyűjtés és a hulladékkezelési infrastruktúra szükségességén keresztül jelentős gazdasági terhet ró az állami szervekre és az állampolgárokra.

Ezzel összefüggésben a hulladékcsökkentés egy egyszerű és alapvető koncepcióvá vált a hulladék és erőforrás gazdálkodás területén az életciklus végére ért termékek kezelésére és a természeti erőforrások szűkösségére való tekintettel.