Sikerrel zárult az idei Európai Hulladékcsökkentési Hét!

2023.01.19.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy komoly érdeklődés és figyelem kísérte a 2022-es Európai Hulladékcsökkentési Hét hazai programsorozatát, amelynek fókuszában, mint tudjátok, idén a textilhulladék hasznosítása, újrafelhasználása állt. A november 19-e és 27-e között zajló akciósorozat arra bátorította a fogyasztókat, hogy gondoljanak másként a textiltermékek vásárlására, használjanak újrahasznosított termékeket, a cégeket, szervezeteket pedig arra, hogy legyenek részesei ennek a folyamatnak a körforgásos textilgazdálkodás révén.

Hazánkban több mint 280 különleges akciótervvel neveztek szervezetek, magánszemélyek, amely Európa-szerte az egyik legmagasabb szám, Magyarországnál jóval népesebb lélekszámú államokat is megelőztünk ezzel. Számos érdekes, valóban figyelemfelkeltő akció zajlott, érdemes megemlíteni például a Kecskemét Katona József Nemzeti Színház programját, ahol már nem használt jelmezekből készültek egyedi táskák, amelyeket adomány ellenében lehetett megvásárolni, de jó példa a miskolci MiReHu Nonprofit Kft. kezdeményezése is, amely során kisgyermekek készíthettek tolltartót használt textíliákból.

A különböző akciókat, illetve magát az Európai Hulladékcsökkentési Hét eseményeit is nagy figyelem övezte, amit jól mutat, hogy a programsorozathoz kapcsolódó kvízt mintegy 7000-ren töltötték ki. Ne feledd: bár az Európai Hulladékcsökkentési Hétnek idén vége van, de fontos, hogy ne csak egy hétig, hanem minden nap gondoljunk a téma fontosságára, így egy tisztább, zöldebb, fenntarthatóbb világot tudjunk gyermekeinkre, unokáinkra hagyni