Újrahasználat: adj új esélyt tárgyaidnak, mielőtt kidobod őket

2021.11.25.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét (EWWR) keretében végrehajtott akciók a 3R (Reduce, Reuse, Recycle) szellemében születnek meg. A 3R, azaz a hulladékhierarchia második lépcsőfokán az újrahasználat áll (Reuse), ami azt jelenti, hogy a hulladéknak nem minősülő termékeket vagy alkatrészeket újrahasználják ugyanarra a célra, amelyre eredetileg kitalálták. 

Az újrahasználat témaköréhez szorosan kapcsolódik az újrahasználatra való előkészítés, ami olyan hasznosítási, ellenőrzési, tisztítási vagy javítási műveleteket jelent, amelynek során a hulladékká váló termékeket úgy készítik elő, hogy azok minden egyéb feldolgozás nélkül újra felhasználhatók legyenek.

Miért fontos az újrahasználat?

Az újrahasználat ugyanazon okokból fontos, mint a hulladékcsökkentés: túl sok hulladék keletkezik az Európai Unióban! Mint hogy hulladékpiramisról beszélünk, a legjobb mindig csökkenteni, második lehetőségként újrahasználni, majd újrahasznosításhoz folyamodni. Az újrahasználat abban különbözik az újrahasznosítástól, hogy az újrahasználat során a termék távol marad a hulladékáramtól. Míg az újrahasznosítás során az anyagok, termékek bekerülnek a hulladékáramba, ahol összegyűjtik, elkülönítik, feldolgozzák őket, és végül új termékeket gyártanak belőlük, addig az újrahasználat során a kidobásra ítélt termékek távol maradnak a hulladékáramtól, és másoknak átadva kerülnek újra használatba.

Az újrahasználat két alapvető módszere: a javítás és a felújítás

A javítás során egy olyan tárgyat, amelynek ránézésre lejárt a hasznos élettartama, úgy korrigálnak, hogy továbbra is termelékeny legyen. A felújítás pedig az a módszer, amely segítségével a használt alkatrészeket, komponenseket egy új termékbe építik bele. Ilyen  gyakran újjáépített cikkek közé tartoznak például a motorok, az egyszer használatos kamerák és az elektronikus berendezések.

Az újrahasználat jelentős értéket képvisel a fenntartható fejlődés szempontjából, mert nemcsak a hulladékkeletkezés megelőzésével segíti elő a környezetvédelmet, hanem hozzájárul a társadalmi célok eléréséhez és gazdasági előnyökkel is jár. A tárgyak újrahasználata csökkenti az anyag- és energiaforrások felhasználását, valamint a környezetszennyezést és a természeti tőke leépülését. Valahol az újrahasznosítás is ezt teszi, de sokkal kisebb mértékben.

Hogyan használd újra kidobásra ítélt tárgyaidat?

Erről szól az Európai Hulladékcsökkentési Hét! November 20-28. között Európa-szerte akciók ezrei hívják fel a figyelmet a hulladékcsökkentés jelentőségére, és olyan tanácsokkal, ötletekkel látnak el az újrahasználat terén, amelyeket a mindennapokban is alkalmazni tudsz. Csatlakozz a hozzád közel eső kezdeményezésekhez akár résztvevőként, akár megfigyelőként, és válts szemléletet egy hulladékmentesebb jövő érdekében!